12 december 2008

Vecka 25 - mild chock

Alltså. 25 veckor, det kan jag kanske gå med på, möjligtvis kan jag också till en viss del greppa att det bara är ungefär 15 veckor kvar tills bebisen förväntas komma. Men att jag nu är i 7:e månaden, det är helt obegripligt! 7:e månaden, det låter ju fullkomligt hög-gravidt! Visserligen är det första dagen i 7:e månaden och jag kommer att vara här i en hel månad... men ändå! Det är lika svårt att begripa som att bebisen väger nästan 700 gram!

-------------------------

Du är på dag 169 av 280. (60,4%).
Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 0 fulla dagar (v24+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 2 apr 2009
Du har 111 dagar kvar till förlossning.

Kroppen:
Placeringen av livmodern är vid denna tidpungt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

-------------------------

Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunt och ömtåligt skinn och utan större mängder underhudsfett. Hjärnan växer snabbt och bebisen börjar fylla utrymmet i livmodern. Den är ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. Även om chanserna att bebisen skulle klara sig med rätt vård om den föddes nu är goda, så skulle de flesta läkare och barnmorskor göra sitt bästa för att förhindra en förlossning i det här stadiet så att bebisen får fortsätta utvecklas på ”vanligt” sätt.

-------------------------

  • The structures of the spine begin to form -- joints, ligaments and rings. These will protect the all important spinal cord which serves as the information transmitter for your child's body.
  • Blood vessels of the lungs develop.
  • Your baby's nostrils begin to open. There is a study out of Belfast that suggests babies at this stage have the capability of scent preferences!
  • The nerves around the mouth and lip area are showing more sensitivity now. When baby is rooting for food later on, these will be valuable!
  • His swallowing reflexes are developing.
  • Dexterity is improving. Your baby can make a fist and would clasp objects placed in palm.
  • Your child has now obtained an approximate length of 13.6 inches (34.6cm) and weighs 1.46 pound (660gm).

Inga kommentarer: