27 oktober 2008

En (1) bebis!


Bebisen är 18 veckor gammal i magen (inte 17 som vi räknade med) och beräknas komma 2 april. Alla armar och ben finns och ser fina ut. Hjärtat slog, hjärnan hade två delar och ryggraden var rak och fin. Moderkakan låg på baksidan och bebisen är värsta akrobaten - den snurrade och vinkade och kliade sig med sina små fingrar.

Vi fick med oss två bilder, en där den ser ut som en grillad kyckling och en där man ser ansiktet i profil. Är det inte ungefär världens sötaste bebis? Jag är världens lyckligaste!

För att ni inte ska missa någon viktig information presenterar jag nu vad som händer i vecka 17 och 18:

-----------------------

Vecka 17 - 17 okt - 23 okt 2008
Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett.

Fostret: Skelettet är synligt på röntgenbilder.
Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen.

-----------------------

Uträkning utgår från dagens datum: Mån 27 okt 2008.
Din graviditet startade Fre 27 jun 2008.
Din menscykel är ca 32 dagar
Du blev gravid ungefär Fre 11 jul 2008 (ägglossningen).
Du är på dag 123 av 280. (43,9%).
Du är i vecka 18.
Du har gått 17 fulla veckor och 3 fulla dagar (v17+3).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 2 apr 2009
Du har 157 dagar kvar till förlossning.


Vecka 18 - 24 okt - 30 okt 2008
Kroppen:
Livmodern når drygt till mitt emellan blygdbenet och naveln. Om du har fött barn tidigare kan du känna fosterrörelser. Att känna barnet röra sig i magen är en fantastisk händelse. Snart kommer du att märka att barnet rör sig beroende på vad du ätit, eller beroende på hur du mår. Nu syns nog i de flesta fall den putande magen. När graviditeten är känd kan det hända att människor i din närhet vill känna på magen.
Under både graviditeten och förlossningen har du nytta av att ha starka muskler ibäckenbotten och magen. Exempel på bra träning är simning. promenader, vattengympa och kanske yoga. Det senare underlättar avslappningen och ökar kroppsmedvetenheten. Många förstagångsföräldrar passar på att resa under graviditeten. Om du är frisk finns det inget som hindrar dig från att resa.
Nu är det vanligt med det rutinmässiga ultraljudet. Barnmorskan visar ofta hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet som förkortas BF. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att foster är relativt lika i storlek under denna period, foster kan sedan växa i snabbare eller långsammare takt.

Fostret:
I vecka 18 är kroppslängden omkring 17 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 220 g. Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.
Barnet tränar nu mycket, viftar med armar och ben och kan slå kullerbyttor. Det tränar också andningsmusklerna genom att utföra andningsrörelser och "andas" ut och in fostervatten. Man vet att unga foster har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (snabb ögonrörelse-sömn) samt liten del vakenhet. Dessa proportioner ändrar sig med graviditetslängd, fostrets mognad och tillväxt: äldre foster är vakna längre och sover ytligare.

5 kommentarer:

Anonym sa...

KOOOOOL!!!!!!
och vilken sööööt bild! :D:D:D:D:D:D
gagagagagagagh!!!!

Anonym sa...

men fick ni inte reda på könet?
nu längtar jag ju ännu mer till mitt ul!

Anette sa...

"Grillad kyckling", ha ha, du är bra rolig!

Monica Hansen sa...

Jättefint!

fantasilost sa...

Samma bf som mitt knytt i magen :D